Türkiye’de ilk robotik kalp ameliyatı 2004 yılında Prof. Dr. Belhhan Akpınar ve ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. Şu ana kadar 400 robotik kalp ameliyatı başarıyla gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Belhhan Akpınar ve ekibi aynı zamanda gerek minimal invaziv, gerekse robotik kalp ameliyatları konusunda yurt dışından gelen hekimlere eğitim vermektedir.
Robotik cerrahi nedir?
Robot ile operasyonlar çok daha ufak kesilerden, kalbi durdurmadan gerçekleştirilmekte ve hastalara gerek nekahat döneminde gerekse kozmetik açıdan büyük avantajlar sağlamaktadır. Herhangi bir kemik ya da kas kesisi olmadığı için hastalar ameliyat sonrasında çok daha çabuk ayağa kalkmakta, yara çok ufak olduğu için ameliyat sonrası dönemde ağrı en aza inmekte, yara ile ilgili problemler de büyük ölçüde engellenmektedir.
Robotik cerrahi nasıl yapılır?
Robot yardımıyla gerçekleştirilen ameliyatlarda, cerrah hastanın uzağında bulunan üç boyutlu görüntüleme sistemine sahip ana konsola (master ünite) oturur ve robotun göğüs içindeki kolları (slave ünite) cerrahın el hareketlerini aynı anda takip ederek cerrahi işlemi gerçekleştirir. Hasta başında bulunan ikinci bir cerrah ise robotun kollarının ucunda bulunan cerrahi aletlerin değiştirilmesi ve diğer işlemleri üstlenir. Da Vinci robotik sisteminde cerrahi aletler toraks (göğüs kafesi) içinde insan bileğinin yaptığı bütün hareketleri yapabilmektedir.
Robotik cerrahinin dünyadaki ilk uygulamaları kalp ile ilgili olmasına rağmen dünya çapında en yaygın gelişme üroloji alanında (radikal prostatektomi) olmuştur. ABD’de yıllık ortalama 1700 kardiyak robotik operasyon gerçekleştirilmektedir. Yıllık yüzde 25’lik bir artışla bu sayı her yıl ortalama 400 kadar artmaktadır. Ülkemizde ise ilk robotik sistem 2004 yılında Prof. Dr. Belhhan Akpınar tarafından başlatılmış olup şu ana kadar 400’ün üzerinde kalp hastası başarı ile ameliyat edilmiştir. Sürekli gelişen teknolojisi ve özellikle son yıllarda geliştirilen dördüncü kol ve otomatik mitral ekartörü operasyonu daha kolay hale getirmiştir.
Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?
Robotik cerrahinin avantajları;
- çok daha az kan kullanımı,
- hastanede daha kısa yatış süresi,
- daha az ağrı,
- düşük enfeksiyon oranı,
- estetik üstünlük ve erken günlük hayata dönebilme olarak sıralanabilir.
Robot hangi kalp ameliyatlarında kullanılmaktadır?
- mitral kapak tamir ve değişimi,
- koroner bypass (tek ya da iki damar hastaları),
- ASD kapatılması,
- aritmi ameliyatları,
- kalp tümörleri