karotis

Karotis hastalığı nedir?

Karotis hastalığı beyni besleyen karotis damarının daralması ya da tıkanmasıdır. Karotis hastalığı felç ya da beyin fonksiyonlarının kaybı ile karakterize bir durum olan “inme”nin en önemli nedenidir.

Karotis hastalığı en sık ateroskleroz yani damar sertliğinden kaynaklanır ve karotis hastalarının çoğunda kalp damarlarının ya da bacak damarlarının hastalığı bulunur. Yaşla karotis hastalığı artar.

Karotis Hastalığı Belirtileri

Karotis darlık ya da tıkanıklıklarının çoğu belirti vermez. Kontrol amaçlı yapılan renkli doppler ultrasonografide saptanabilirler. Diğer bir kısım hastada geçici ya da kalıcı inme gelişebilir. Bu da geçici ya da kalıcı görme kaybı, konuşma bozukluğu, kol ve bacaklarda felç ile karşımıza çıkabilir.

Karotis Hastalığı Tedavisi

Karotis hastalığının tedavisi karotis darlığının derecesine, beynin kanlanmasına ve hastanın genel durumuna göre değişir. Genel olarak hastanın şikayeti varsa ve darlık %70’in üzerinde ise ameliyat gereklidir. Şikayeti olmayan hastalarda darlık %80’in üzerinde olduğunda ameliyat gerekir. Darlığa yönelik girişim yapılsa da yapılmasa da bütün hastalarda ateroskleroz için risk azaltıcı tedavi (kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü tedavi) uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra kan inceltici ilaçlar kullanılmalıdır.

Açık Ameliyat

Açık ameliyat lokal, spinal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Darlığı oluşturan plak cerrahi olarak çıkarılır. Hastanın 2-3 gün hastanede yatması yeterlidir.

Endovasküler Yöntem

Endovasküler yönteme uygun hastalarda kasık bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulup özel iğnelerle kasık atardamarına girilir. Anjiografi çekilip darlığın yeri belirlenir. Stentleme öncesi küçük parçacıkların beyin kan dolaşımına geçmesini önlemek için geçici bir filtre takılır. Daha sonra darlık bölgesine stent yerleştirilerek darlık açılır. Hastaların işlem sonrası bir gün hastanede yatması yeterlidir.